Hier in België en Nederland wordt een sauna vaak binnen geplaatst, maar wist je dat in andere contreien de sauna heel vaak buiten geplaatst wordt? Een sauna voor buiten heeft heel wat voordelen en maakt van je tuin een oord van rust en wellness. Er zijn wel een aantal extra aandachtspunten: in tegenstelling tot een sauna die binnen staat moet een sauna buiten bestand zijn tegen weer en wind. Ook het voorzien van stroom in je tuin is niet altijd evident.
Waarop letten bij de aankoop van een sauna voor buiten?
Het belangrijkste aandachtspunt is ongetwijfeld het materiaal. Het hout van je buitensauna moet bestand zijn tegen weer en wind en moet de warmte nog beter kunnen vasthouden dan een binnensauna. Een Finse sauna is daarom veelal gemaakt uit massief thermisch verduurzaamd hout. Dit type hout is erg hard en daardoor goed bestand tegen ons klimaat, zodat je zelfs in putje winter van je sauna kan genieten. Uiteraard moet je je sauna ook goed isoleren. Hard hout in combinatie met stevige isolatie en dubbele of driedubbele beglazing houdt je sauna in alle omstandigheden lekker warm.
Houd er ook rekening bij dat je naast de sauna zelf ook een douche en een kleedruimte nodig hebt, waardoor een douche buiten vaak meer plaats in beslag neemt dan een sauna binnen. Bovendien moet je elektriciteit en waterleidingen in je tuin voorzien.
De voordelen van een sauna buiten
Een sauna buiten heeft heel wat voordelen. Een sauna neemt plaats in beslag, plaats die je binnen niet altijd hebt. Uitwijken naar je tuin is dan de ideale oplossing. Als plaats geen probleem meer vormt, dan kan je je bovendien helemaal uitleven: een extra grote sauna voor meerdere personen, een ruime douche en kleedruimte behoren plots tot de mogelijkheden. Heb je een groot budget? Dan maak je er toch gewoon je eigen wellness plekje van, met een infraroodcabine, een jacuzzi en een stoomdouche?! In de zomer koel je na je saunabezoek af door meteen in het zwembad te springen.
Share