Dat regelmatig tien minuutjes in de sauna gaan een positief effect heeft op je gezondheid is algemeen bekend. Maar kan een saunabeurt ook ziekten zoals een verkoudheid of griep voorkomen of genezen? Of is de sauna gebruiken juist afgeraden wanneer je ziek bent? We zochten het voor je uit!
De effecten van stoom op een verkoudheid
Regelmatig de sauna bezoeken helpt preventief tegen verkoudheden. Uit wetenschappelijk onderzoek van de Finse Universiteit van Rurku blijkt dat mensen die zes maanden lang twee maal per week naar de sauna gingen maar liefst 30% minder verkoudheden opliepen. De meest waarschijnlijke verklaring voor dit preventieve effect is dat de sauna je weerstand verhoogt door de afwisseling van warmte en koude. Ook een stoombad zorgt ervoor dat je weer vrijer kan ademen, zodat je minder last hebt van je verkoudheid.
Sommige mensen zijn bang dat het plotse temperatuurverschil bij het afkoelen een verkoudheid juist in de hand zal werken. Dit is echter niet het geval. Omdat je lichaam in de sauna een zogenaamde ‘warmtebuffer’ opbouwt kan je gerust enkele minuten in de vrieskou rondlopen zonder je risico op ziekte te verhogen.
Mag ik in de sauna als ik griep heb?
Voel je je een beetje grieperig maar heb je nog geen koorts? Dan kan je met een gerust hart de sauna in. Wanneer de griep al een beetje sluimert in je lichaam kan deze na een saunabeurt doorbreken. In zo’n geval is de sauna niet de oorzaak van de griep; je zou sowieso ziek geworden zijn. De sauna zorgt er in zo’n geval voor dat de lastige periode voor de echte doorbraak van de ziekte korter is, zodat je er ook sneller weer van verlost bent.
Heb je de griep, inclusief koorts? Dan ga je beter een tijdje niet in de sauna. Een gezond lichaam kan in de sauna opwarmen tot 38°C, de rest van de warmte zal het lichaam vanzelf verlaten. Wanneer je koorts hebt ligt het startpunt van je lichaamstemperatuur al hoger. Je warmt je lichaam in dat geval beter niet verder op.
Hou je gezond met een sauna thuis
Natuurlijk is het niet leuk om al snotterend in een publiek saunacomplex te gaan zitten. Wie preventief te werk wil gaan – en dus twee keer per week een saunabeurt neemt – is al snel veel geld kwijt. In zo’n gevallen is een sauna installeren bij je thuis een goede oplossing. Een sauna neemt niet veel plaats in beslag, je kan er dagelijks tien minuutjes in zonder tijdverlies en het is na verloop van tijd veel voordeliger. Zeker een idee om grondig te overwegen!
Bekijk snel hoe voordelig het is om zelf een sauna thuis te installeren in plaats van steeds naar die dure drukke saunacomplexen te hoeven gaan.
Share