Wie denkt dat de sauna enkel maar rusten is, zonder dat er voor de rest iets gebeurt, die moet zeker eens een opgietsessie meemaken. Bij een opgietsessie gaat de saunameester, of opgietmeester mee in de sauna, en giet er een mengsel van water en etherische olieën op de stenen. Dit zorgt voor een verspreiding van waterdamp in de sauna, die bovendien ook nog eens een heerlijke geur heeft als gevolg van de olieën.
Om het effect nog te versterken zal de saunameester met een handdoek wapperen, zodat de isolerende luchtlaag rond je lichaam verwijdert wordt. Dit geeft een extra warm gevoel, dat aanvankelijk heel drukkend zal overkomen, maar nadien wel voor een aangenaam gevoel zorgt. Na de opgietsessie zal je een uitzonderlijke rust ervaren.
Hygiëne heel belangrijk
Net zoals bij een gewone saunasessie, is bij een opgietsessie de hygiëne van groot belang. Je moet steeds een handdoek gebruiken rond je lichaam, en ook je voeten mogen niet in aanraking komen met de houten bankjes. Na de opgietsessie moet je eerst douchen. Het is uit den boze om met je bezwete lichaam meteen in het zwembad te duiken.
Veiligheid een topprioriteit
Aangezien in een opgietsessie het effect van de sauna nog versterkt wordt, is het om gezondheidsredenen niet voor iedereen even geschikt. Het gaat dan om mensen met hartproblemen, epilepsiepatiënten en zwangere vrouwen. Indien je er zelf aan twijfelt of dit ritueel voor jou geschikt is, raadpleeg dan eerst een dokter.
Tijdens een opgietsessie worden hoge gevoelstemperaturen bereikt. De temperatuur zal het hoogst liggen op het hoogste bankje. Krijg je het te warm, ga dan een bankje lager. Forceer je niet. Het is perfect normaal indien je de eerste keer de sessie niet tot het einde volhoudt. Ga tijdig naar buiten, en begin af te koelen.
Afkoelen na een opgietsessie
Ook het afkoelen na een opgietsessie is heel belangrijk. Begin met een kleine wandeling in de frisse buitenlucht, zodat je longen wat frisse lucht binnenkrijgen. Neem daarna een koude douche, waarbij je start met je voeten, en langzaam naar je hoofd gaat. Daarna koel je verder af in een koud dompelbad, om tot slot volledig tot rust te komen in een warm voetbad.
Share